میکرونیدلینگ یکی از روشهای نوین در زمینه درمانهای زیبایی و پزشکی پوست است که در سالهای اخیر توجه بسیاری از افراد و متخصصان را به خود جلب کرده است. این روش غیرتهاجمی و مؤثر برای بهبود وضعیت پوست، درمان جای زخم و چین و چروکهای پوست مورداستفاده قرار میگیرد. در این مقاله به بررسی میکرونیدلینگ، کاربردها، مزایا و معایب آن خواهیم پرداخت.
میکرونیدلینگ چیست؟
میکرونیدلینگ یک روش کم تهاجمی زیبایی است که با تحریک تولید کلاژن به درمان مشکلات پوستی میپردازد. این روش که با نام القای کلاژنسازی نیز شناخته میشود، با استفاده از سوزنهای بسیار ریز و استریل شده، سوراخهای ریزی در پوست ایجاد میکند.
طبق گفته انجمن پوست آمریکا (AAD)، فرایند ترمیم پوست پس از میکرونیدلینگ میتواند به کاهش ظاهر اسکارها و لکهای تیره و همچنین بهبود خاصیت ارتجاعی پوست کمک کند.
همچنین، اگرچه تحقیقات بیشتری موردنیاز است، اما بررسی انجام شده در سال 2021 نشان می دهد که میکرونیدلینگ ممکن است باعث رویش مجدد مو در برخی از افراد مبتلا به آلوپسی (ریزش مو) شود.
یک متخصص پوست میتواند به شما در تصمیمگیری در مورد اینکه آیا این روش برای پوست شما مناسب است یا خیر، کمک کند.
مزایای میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ به دلیل لیست فزاینده مزایایی که دارد، محبوبیت زیادی پیدا کرده است. گفته میشود این روش با حداقل ناراحتی و دوره نقاهت، پوست را جوانسازی و حجیم میکند و میتوان آن را متناسب با نیازهای هر فرد تنظیم کرد.
میکرونیدلینگ میتواند موارد زیر را بهبود بخشد:
- ظاهر جای زخم، از جمله جای جوش، خطوط ریز و چینوچروک
- منافذ باز
- لکهای تیره (هیپرپیگمنتاسیون)
- ناهمواری رنگ پوست
- خاصیت ارتجاعی پوست
- ظاهر ترکهای پوستی
- رشد مو در افراد مبتلا به آلوپسی
میکرونیدلینگ در مقایسه با لیزردرمانی ارزانتر است و ممکن است برای برخی از افراد نتایج بهتری داشته باشد. درمانهای لیزر با گرما کار میکنند که میتواند بر رنگدانه پوست تأثیر بگذارد.
افراد با رنگ پوست تیره به دلیل نگرانیهای ایمنی مرتبط با انواع خاصی از درمانهای لیزر روی پوستهای رنگی، ممکن است میکرونیدلینگ را به لیزردرمانی ترجیح دهند. تحقیقات در مورد اثربخشی و ایمنی درمان با لیزر روی رنگ پوستهای تیره هنوز کافی نیست.
نواحی هدف برای میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ بیشتر بر روی صورت انجام میشود. متخصصین پوست همچنین ممکن است از آن برای درمان جای زخم و ترکهای پوستی در سایر نقاط بدن استفاده کنند.
یک مطالعه معتبر اثربخشی میکرونیدلینگ را برای درمان ترکهای پوستی در ران و ناحیه شکم، زمانی که با تزریق فیلر همراه شود، تأیید کرده است.
میکرونیدلینگ چگونه کار میکند؟
میکرونیدلینگ با ایجاد آسیبهای بسیار کوچک توسط سوزنهای ظریف در پوست، باعث تحریک پوست برای بازسازی خود میشود. در فرایند ترمیم این آسیبهای سطحی، پوست کلاژن و بافتهای جدید تولید میکند که این بافتهای نو، سفتتر و هموارتر هستند. زیرا همانطور که میدانید، کلاژن یکی از پروتئینهای مهم در حفظ استحکام و جوانی پوست است که میزان آن با افزایش سن یا آسیب کاهش پیدا میکند.
میکرونیدلینگ را میتوان با سایر روشها مانند سرمهای موضعی، فرکانس رادیویی یا پلاسمای غنی از پلاکت ترکیب کرد.
آیا میکرونیدلینگ با خطرات یا عوارض جانبی همراه است؟
همانند سایر اقدامات زیبایی، میکرونیدلینگ نیز با برخی خطرات همراه است. یک عارضه جانبی شایع، تحریک خفیف پوست بلافاصله پس از انجام عمل است. همچنین ممکن است برای چند روز قرمزی را تجربه کنید.
برخی افراد ممکن است عوارض جانبی شدیدتری را تجربه کنند که به نیاز به مراقبتهای پزشکی دارد، مانند:
- خونریزی
- کبودی
- عفونت
- پوستهپوسته شدن
چه کسانی کاندیدای مناسبی برای میکرونیدلینگ نیستند:
- افراد مبتلا به بیماریهای خاص پوستی مانند پسوریازیس یا اگزما
- افراد دارای زخمهای باز یا آکنه فعال
- افرادی که اخیراً تحت پرتودرمانی قرار گرفتهاند
- افراد دارای سابقه اسکار پوستی
زنان باردار قبل از انجام درمان باید توسط متخصص زنان و زایمان یا متخصص زنان تأیید شوند.
آمادگی برای میکرونیدلینگ
پیش از انجام عمل میکرونیدلینگ، ممکن است نیاز به قطع مصرف برخی داروها باشد، مانند ایبوپروفن و داروهای درمان آکنه (مانند اکوتان). همچنین، متخصصین پوست ممکن است توصیه کنند از مصرف محصولاتی که حساسیت پوست شما را افزایش میدهند، قبل از جلسه میکرونیدلینگ خودداری کنید. این محصولات میتوانند شامل رتینوئیدهای موضعی و اسکرابهای لایهبردار باشند.
فرایند میکرونیدلینگ
پیش از شروع فرایند، پزشک معمولاً یک بیحسی موضعی را حدوداً 45 دقیقه تا 1 ساعت قبل بر روی ناحیه تحت درمان اعمال میکند. این کار باعث بیحس شدن پوست در طول فرایند میکرونیدلینگ میشود که حدودا 30 دقیقه زمان میبرد.
در طول فرایند، پزشک با استفاده از ابزاری شبیه به قلم که دارای سوزنهای بسیار ریز و استریل است، سوراخهای ریزی را در زیر پوست ایجاد میکند. این سوراخها آنچنان ریز هستند که بهاحتمال زیاد پس از عمل آنها را مشاهده نخواهید کرد. پزشک معمولاً ابزار را به طور یکنواخت روی پوست شما حرکت میدهد تا پوست تازه احیا شده، یکدست شود.
ممکن است پزشک جلسه را با استفاده از سرم رشد سلولی یا یک درمان آرامبخش به پایان برساند. در مجموع، یک جلسه میکرونیدلینگ به طور متوسط حدود 2 ساعت به طول میانجامد.
مراقبت از پوست بعد از میکرونیدلینگ
ازآنجاییکه منافذ پوست بعد از فرایند میکرونیدلینگ باز و حساس هستند، بهتر است در طول هفته اول بهبودی از موارد زیر اجتناب کنید:
- قرارگرفتن در معرض آفتاب
- محصولات مراقبت از پوست حاوی اسیدهای آلفا هیدروکسی و رتینول
- آرایش
- تعریق
با انجام موارد زیر میتوانید به بهبود پوست بعد از میکرونیدلینگ کمک کنید:
- آبرسانی
- استفاده از سرم آنتیاکسیدان
- استفاده از ماسک خنککننده
- استفاده از پپتیدهای محرک کلاژن
میکرونیدلینگ در مقابل درمارولر خانگی
میکرونیدلینگ یک روش تخصصی است که توسط پزشک دارای مجوز در مطب انجام میشود.
برخلاف میکرونیدلینگ حرفهای، اکثر درمارولرهای خانگی نمیتوانند به لایههای عمیق پوست نفوذ کنند تا خونریزی ایجاد کنند. درحالیکه این ممکن است گزینهای به نظر کم دردتر باشد، اما طبق گفته انجمن متخصصین پوست آمریکا (AAD)، ممکن است به همان نتایج دست پیدا نکنید. سوراخهای ایجاد شده در طول میکرونیدلینگ حرفهای برای تحریک جوانسازی پوست طراحی شدهاند.
درحالیکه ممکن است بتوانید دستگاههای با گرید پزشکی را بهصورت آنلاین خریداری کنید که عمیقاً به پوست نفوذ میکنند، بهتر است این درمان توسط یک متخصص در یک محیط کنترل شده انجام شود. این میتواند به جلوگیری از عواقبی که ممکن است باعث ایجاد اسکار دائمی شود، کمک کند.
اگر به دنبال نتایج مؤثرتر و بلندمدت هستید، میکرونیدلینگ ممکن است بهتر از یک دستگاه درمارولر خریداری شده از فروشگاه باشد. بااینحال، همچنان میتوانید از نسخه دوم برای نتایج کمتر تهاجمی (اما موقتیتر) استفاده کنید.
سؤالات متداول
میکرونیدلینگ برای چه مواردی مفید است؟
میکرونیدلینگ به طور معمول برای درمان اسکار، هایپرپیگمانتاسیون و ترکهای پوستی استفاده میشود.
ماندگاری نتایج میکرونیدلینگ چقدر است؟
ماندگاری نتایج میتواند بسته بهشدت مشکل پوستی، محل آن و برنامه درمانی مورداستفاده متفاوت باشد.
پزشک ممکن است چهارتا شش جلسه درمان را توصیه کند. پوست ممکن است تا 3 تا 6 ماه بعد از درمان میکرونیدلینگ به تولید کلاژن ادامه دهد.
آیا نتایج درمارولر دائمی هستند؟
خیر، نتایج درمارولر دائمی نیستند.
درحالیکه درمارولرها بر اساس همان اصل میکرونیدلینگ عمل میکنند، اما بهاندازه میکرونیدلینگ به عمق پوست نفوذ نمیکنند.
اگر قصد استفاده از درمارولر در خانه را دارید، ممکن است برای حفظ نتایج نیاز به استفاده مکرر از آن داشته باشید. برای تعیین بهترین روش برای خود با یک متخصص پوست صحبت کنید.
تعداد جلسات موردنیاز میکرونیدلینگ برای جای جوش چقدر است؟
برنامه درمانی برای هر فرد متفاوت است، اما تحقیقات نشان داده است که تنها با دو جلسه میکرونیدلینگ، بهبود خفیفی در جای جوشهای قدیمی حاصل میشود.
بعد از انجام شش جلسه، افراد شاهد بهبود متوسط در بافت پوست خود و ارتقای قابلتوجهی در ظاهر جای جوشها بودهاند.
چرا انجام میکرونیدلینگ در دوران مصرف ایزوترتینوئین (اکوتان) مضر است؟
انجام عمل میکرونیدلینگ درحالیکه تحت درمان با ایزوترتینوئین (اکوتان) هستید توصیه نمیشود، زیرا ممکن است احتمال ایجاد جای زخم ناشی از این روش را افزایش دهد.
برای شروع درمان میکرونیدلینگ خود، باید حداقل 6 ماه منبع معتبر بعد از قطع مصرف دارو صبر کنید.
میکرونیدلینگ (سوزن درمانی پوست) چه مزایا و معایبی دارد؟
میکرونیدلینگ نسبت به جراحی پلاستیک کمهزینهتر است و میتواند به شما در دستیابی به نتایج ماندگار کمک کند. برای حفظ نتایج ممکن است به جلسات متعدد نیاز داشته باشید و این روش درمانی احتمالاً تحت پوشش بیمه قرار نمیگیرد.
میکرونیدلینگ بهتر است یا بوتاکس؟
میکرونیدلینگ و بوتاکس اهداف متفاوتی دارند. میکرونیدلینگ با افزایش تولید کلاژن در پوست میتواند به درمان جای زخم، هایپرپیگمنتاسیون (لکهای تیره) و منافذ باز کمک کند. تزریق بوتاکس از انقباض عضلات خاص و ایجاد چینوچروک روی پوست جلوگیری میکند.